torstai 30. huhtikuuta 2015

Työharjoittelu Maatullin ala-asteella!

Olin yhden kuukauden työharjoittelussa Maatullin ala-asteella!
Aloitin ensimmäiset kolme viikkoa Outi Laurilan luokassa (6A), jolloin kävin kopioimassa tiettyjä tehtäviä ja sitten purkailin sekä lajittelin Lego mindstorm paketteja Ja opetin 1 - 2 luokkalaisia lukemaan.
Tauoilla aina harjoittelin korttitemppuja ja hyvin usein esittelin niitä oppilaille ja opettajille.
Pidin korttitemppu tunnin kolmelle luokalle, jolloin näytin luokalle korttitemppuja ja kerroin pari liikettä mitä taikurit usein käyttävät.

Viimeisen viikon pesin tietokoneiden näyttöjä sekä näppäimistöjä.
Ja pidin viimeisen korttitemppu tunnin.

Antti Pikkarainen
Stadin ammattiopisto!

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Retki Bio Grandiin

Oltiin oppilaskunnan ja vihreä-lippuraatilaisten kanssa katsomassa BioGrandissa VIHDOIN KOTONA. Siinä seikkaili avaruus olio jonka nimi oli: Oho. Se oli tosi hauska mutta sää oli tyly.  Oltiin saatu eväät koululta ja syötiin niitä vanhassa ostoskeskuksessa. Kun oltiin tulossa Viivi eli minä kastuin läpimäräksi. Minä eli Viivi olin Maria open apuna tekemässä poppareita meille. Se oli hauskaa!

VIIVI JA NELLI R 2A


 

torstai 23. huhtikuuta 2015

Kulttuurien juhla

Kulttuurien juhla alkoi laululla nimeltään Karjalan Kumbuzil. Kaikki koulun oppilaat sekä meidän koulun kuoro lauloivat samaan aikaan.

Laulun jälkeen, tuli meidän haastattelu. Haastateltavan nimi oli Elsa Manninen. Elsa oli kotoisin Kanneljärveltä. Hän oli todella puhelias ja ystävällinen. Tämän vuoden kesäkuussa hän täyttää 80v. Silloin kun Venäjä ja Suomi kiisteli Karjalasta, joutui hän 5-vuotiaana muuttamaan Karjalasta Etelä-Suomeen evakkona. Hänellä ei ollut sukulaisia, hänellä oli vain isänsä sodassa. Elsa kävi koulua 8. luokkaan asti. Elsaa oli todella mukava haastatella ja olemme kiitollisia, että saimme haastatella häntä.
Meidän haastattelun jälkeen tuli Simo-opettajan esitys. Hän näytti koululle kuvia Jyskyjärveltä ja kertoi Elias Lönnrotista. Elias Lönnrot keräili runoja ympäri Karjalaa ja tuli Kajaanista Karjalaan.

Simon esitykseen jälkeen tilaisuus päättyi ja lauloimme vielä kerran Karjalan Kumbuzilin.

Kirjoittanut: Saku ja Sonia

Voit käydä kuuntelemassa You Tubessa, miltä kuulostaa Karjalan kumbuzil Raita Karpon esittämänä:
https://www.youtube.com/watch?v=r80RdjhMC7c

Neloset Hiidenkivessä







Meidän koulun neloset menivät Hiidenkiven kouluun. Matka kesti puolituntia.  Meidät oli jaettu ryhmiin, joissa meidän piti tehdä erilaisia tehtäviä ohjaajien johdolla. Ohjaajat veivät meidät erilaisiin pisteisiin, joissa kysyttiin kysymyksiä Tapanilasta. Kun kaikki oli valmista, niin kävelimme takaisin koululle syömään. Siellä oli hauskaa.

Sofia ja Mariama 4c


keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

6B Meriharjun luontokoulussa


Tapasimme luokan kanssa Puistolan aseman alikulussa klo 7:50. Osa oli tullut kouluun jo 7:30 hakemaan eväitä.

            Lähdimme 7:56 junalla Malmille ja sieltä menimme 78-bussilla Vuosaaren rannan läheisyyteen. Kävelimme siitä Uutelaan Meriharjun luontokouluun. Kävelymatkaa kesti noin 15 minuuttia.

Perille tultuamme söimme hiukan eväitä, ja sitten menimme sisälle isoon ja kauniiseen taloon. Saatuamme ohjeet ensimmäiseen tehtävään, meidät jaettiin ryhmiin ja lähdimme matkalle avaruuden Aurinkokylään.     

Ensimmäisen tehtävän jälkeen kävimme Marion Pizzeriassa, joka sijaitsi Aurinkokylässä. Siellä saimme lisää tehtäviä, tilasimme pizzaa ja lähdimme taas ulos. Ulkona työskentelimme kierrätyslaitoksessa, jotta saisimme puun kasvamaan.

 Sen jälkeen menimme takaisin sisälle ja söimme pizzaa ja muita eväitämme. Syömisen jälkeen menimme vielä ulos syömään makkaraa, kun saimme vapaa-aikaa tutkia aluetta. Kaikki oppilaat lähtivät syömisen jälkeen rantaan, joka oli todella kaunis.

Tauon jälkeen menimme takaisin sisälle ja teimme tehtäviä luontoon ja mielipiteisiin liittyen.

Niiden jälkeen lähdimme takaisin.

Lotta ja Minna

torstai 16. huhtikuuta 2015

Maatullin opettajia osallistui LEGO Mindstorm -koulutukseen Mediakeskuksessa

Kouluttajina toimivat Tommi Ollikainen Tevellasta, Anssi Pakula Matikkamaasta ja Anna Matikainen POL’sta. Ennen starttipäivää opettajat olivat lajitelleet koululle saadut legot sekä tutustuneet aiheeseen liittyviin nettimateriaaleihin. Myös tarvittavat ohjelmistoasennukset on hoidettu kuntoon oman koulun koneille.

Aluksi jokainen opettaja sai rakentaa kuudesta lego-palasta oman ankan. Ja hauskojahan niistä tuli.
Seuraavaksi pääsimme tutustumaan robotin rakentamisen alkeisiin, eikä aikaakaan, kun oma ”Kikkareemme” oli valmis.

Tämän jälkeen opettelimme ohjelmoimaan robotiamme. Lähtemään liikkeelle ja pysähtymään. Peruuttamaan ja kääntymään. Väistämään tai vaikkapa päästämään hauskoja ääniä.

Lego-koulutukset jatkuvat – ja pian myös oppilaat pääsevät mukaan rakentelemaan.

Tässä meidän robottimme ensi liikkeet.
 
 
 
Voit tutustua lisää Lego-roboteihin:

www.youtube.com/user/tevellaoy/ – toiminnallisia videoita mm. LEGO roboteista
https://luovuusjainnovatiivisuus.wordpress.com/ – Innokas-verkoston blogi, jossa paljon hyviä kirjoituksia ja kuvia mm. robottien käytöstä kouluissa
http://education.lego.com/fi-fi/learn/middle-school/mindstorms-ev3/teaching-resources – LEGO MINDSTORMS Education EV3 -ympäristön esittely ja käyttövinkit LEGO Educationin verkkosivuilla
Legorobottikerho Sellon kirjaston Pajassa





 

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Lasten liikennekaupungissa 13.4.2015.


 
Liikennekaupungissa oli kivaa. Me ajettiin pyörillä. Me opittiin liikennemerkkejä. Päivä oli mukava.
 
Sofia 1A

Pelipäivä Maatullin ala-asteella

Koulussamme oli To 2.4 koko koulun yhteinen pelipäivä. Oppilaat saivat laittaa oman toiveensa koulun aulassa olevaan toivepuuhun, josta oppilaskunta äänesti pelipäivän voittajaksi. Pelipäivä oli oppilaiden päättämä toivepäivä, tämän vuoden Ruutihanke.

Koulun aulassa oli karttoja, joihin oli merkitty pelipaikat. Jokainen oppilas sai valita haluamansa pelipaikan. Pelipaikkaa sai vaihtaa halutessa.









Vanhemmat oppilaat toimivat käytävävahteina ja oppaina.

Eri luokissa oli erilasia pelejä esimerkiksi:

Tanssimatto





Singstar








Twister







Laivanupotusta








Oppimispelejä








Tietokonepelejä ATK-luokassa








Minecraft kirjastossa








Läppäreillä ja tableteilla luokissa









Shakkia








Koronaa








ja muita lautapelejä.










Pingistä







ja erilaisia liikunnallisia pelejä
ja leikkejä pelattiin liikuntasalissa.   







Ruutirahaa oli käytössä reilu 2000€. Oppilaat toivovat, että rahalla hankitaan koululle tabletteja ja sovelluksia niihin sekä oppimispelejä toiveiden mukaan. Loppurahoilla koulun osallisuusryhmät, oppilaskunnan hallitus sekä Vihreä Lippu – raatilaiset, palkitaan elokuvaretkellä.

Tehnyt: Halima ja Sara (5B)       


Viime vuoden Ruutitapahtumiin voi tutustua MatoMailin sivulla:


Koko koulun Ruuti-hanke, Luokkien elokuvapajat:



  

 


keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ



Pääsiäiskirkko

3B-luokan oppilaiden mietteitä pääsiäiskirkosta.

”Tänään 1.4.2015 Maatullin ala-asteen koulussa oli upea pääsiäiskirkko. Siellä oli myös B-luokan esitys ja siinä esityksessä esitti minun luokkalaisen Moonan isosisko ja isoveli todella paljon ja omasta mielestä siellä oli todella kivaa. Vielä lopuksi tapahtuman jälkeen sai suklaamunan ja siitä lähdettiin luokkiin” Miia Söderström

”Istuin viidennellä rivillä vasemmalla puolella. Siellä laulettiin lauluja ja esitettiin kuvaesitys. Veera ja Miika välillä esittivät ja välillä puhuivat mikrofoniin. Kuvaesitykset olivat kivoja. Siellä oli kaki pappia. Lopuksi me saimme pääsiäismunat ja tulimme luokkaan.”  Moona Rämö

”Esitys oli mahtava. Me laulettiin paljon lauluja ja kuorolla oli myös oma lauluesitys.” Maija Karjalainen

”Koulun salissa eli kirkossa laulettiin monia eri lauluja kuten Pääsiäinen jatkua saa” Netta Tuovinen

”4B esitti näytelmän joka kertoi Jeesuksen viimeisestä ateriasta.” Erika Kanerva

”Minun mielestäni se oli hyvä, kun ei tarvinnut kävellä Puistolan kirkkoon.” Anastacia Haikara

”Meidän koulun pääsiäiskirkko oli ensimmäisen kerran koululla. Minun mielestäni koulun salissa oli samanlaista kuin tavallisessa kirkossa. Laulujen välissä piti taputtaa ja minun mielestä taputin oikeassa kohdassa. 4B:n esitys oli minusta tosi hyvä ja lukijat lukivat todella hyvin.” Jenna Helin
 

Retki kirjastoon

”Kun me mentiin kirjastoon niin oli loskapäivä.

Kun olin kirjastossa, niin riisuin ulkovaatteeni. Me mentiin istumaan ja meille esiteltiin kirjoja. Mä tykkäsin paljon kirjasta Popin ja Pikkukarhun Avaruusmatka.
Kun aika loppui niin me palattiin koululle.”

Mariko 2B











Tässä linkki Tapulin kirjaston pääsiäisaskartelusivulle:



http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Tapulikaupungin_kirjasto/Tapahtumat/Paasiaisaskartelu_lapsille(61632